Fortsätt till huvudinnehåll

Ecumenopolis och förbifart stockholm. Del 2.


Förra sommaren fick jag en känsla av ecumenopolis - staden som täcker hela planeten. Jag var i Miami och på väg till Sun Life Stadium för att se U2. Miami kan beskrivas som en stad utan centrum, i det som kallas "city" finns förutom kontorsskrapor och markparkeringar, ett mycket magert utbud av affärer och butiker. En svensk småstad skulle kunna mäta sig med detta utbud. Miami utgörs av en oändlig matta av villor, sammankopplade av ett rutnät av motorvägar. All handel sker i köplador längs vägarna och vad gäller kollektivtrafik finns mycket kvar att önska.

Vi var alltså på väg från vårt hostel vid south beach till Sun Life Stadium. Resan började med buss, sedan "tunnelbana" och sedan buss igen. Vid den här tidpunkten var vi inte ens i närheten av konsertarenan. På vägen hade vi passerat de skitigaste områden jag någonsin sett. Hus med förspikade fönster i områden där den enda kvarvarande butiken bara säljer sprit. Känslan av otrygghet låg tung här. Nu hade vi rest kollektivt i flera timmar och vi tycktes ha nått vägs ände. Som tur var hittade vi in till en musikaffär, där de hjälpte oss att ringa en taxi. Det var skönt att sätta sig i taxibilen, att slippa krångliga bussbyten och obehagliga områden. Snart var vi på en motorväg, fast det gick visst ganska långsamt. Vi hade fångat rusningstrafiken, när alla ska hem från jobbet. Trots en femfilig motorväg och flera expressfiler så stod det nästan still. När vi väl kom in på arenan gick vi upp högst upp och blickade ut över staden vi tagit oss igenom. Framför oss syntes ett närmast oändligt landskap av vägar och småhus. Långt borta i horisonten syntes skyskraporna där vi först kom i från.

Vart vill jag då komma? Miami är en stad byggd efter motorvägar. Den stora utglesningen har möjliggjorts endast tack vare motorvägssatsningar. Utglesningen och den höga mobiliteten har urholkat city och omöjliggjort god kollektivtrafik. Samma sak händer också här i Sverige, när det byggs motorvägar. Se bara hur 60-talets motorvägssatsningar i Stockholm ledde till en dramatisk befolkningsökning i orter som Märsta och Upplands Väsby. Idag är det dessa invånare, de som flyttade hit på grund av vägen, det är de som också täpper till den. Den nya förbifarten behövs alltså på grund av att den redan existerande motorvägen attraherade massa människor att bo i dessa utkantsområden.

För förbifarten är trots dess namn ingen förbifart. Endast 2 % av trafiken kommer att vara just förbifartstrafik, medan 80 % av trafiken på den nya vägen sker inom Stockholmsområdet. På trafikverkets webbplats ges detta svar på kritiken om att denna väg kommer att skapa mer bilberoende utglesning: "När man bygger en ny väg som ger ökad tillgänglighet till områden som inte är exploaterade tidigare skapas möjligheter till ny bebyggelse. Denna potential måste hanteras ansvarsfullt av tillståndsgivande myndigheter för att undvika en utglesning av regionen, det som brukar kallas för "urban sprawl"."


Detta svar är inte övertygande och pekar på att trafikverket underskattar utglesningseffekterna och vilket tryck det skapar på kommunal planering. Kommer kommunerna verkligen kunna säga nej när det som brukar kallas för "urban sprawl" för med sig nya jobb och bostäder - "ekonomisk utveckling" - för den enskilda kommunen? Att trafikverket tror att kommunerna kan klara av att stävja detta tyder på att de kraftigt underskattat utglesningseffekterna. Jag är på det klara med att Stockholm behöver bättre förbindelser över Mälaren. Men frågan är om denna motorväg kan minska trafikproblemen. 30 miljarder är ett ganska högt pris för att i längden troligtvis förvärra trafikproblem, genom att skapa ett centerlöst Miami i västra Stockholm.

Trafikproblemen i Stockholm, löses antagligen mer effektivt om vägsatsningarna istället för att öka tillgängliheten till områden som inte är exploaterade tidigare, kunde öka tillgängligheten till områden som idag redan är exploaterade. Det som behövs är alltså många långsamma förbindelser istället för en enda snabb. Mitt förslag är: Planera alltid nya förbindelser i samband med stadsutveckling. Bygg förbifarten i marknivå med hastighetsbegränsning på 70-90 km/h och spar pengar som kan användas till fler långsamma vägförbindelser, tunnelbana, pendeltåg och andra välbehövliga satsningar i regionen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Historiska stadsplaner i Uppsala: en kontra-faktisk historieskrivning

På Uppsala kommuns hemsida finns ett par historiska stadsplaner, vilka ger en spännande bild av hur planeringen kunde ha tagit andra vägar. I detta inlägg söker jag staden som kunde ha blivit.  Först P O Hallmans stadsplan från 1910: Året är 1910, i Hallmans plan för Uppsala är alla gatorna lätt krökta inspirerat av österrikaren Camillo Sittes idéer. Öster om järnvägen är en stor ny stadsdel planerad, kvarter med husen mot gatan och korsningar där gator går i alla möjliga riktningar. Stadsdelen är nästan lika stor som den då existerande staden. Idag, år 2013, är stadsdelen fullt utbyggd sen länge och är en självklar del av stadskärnan. Längs dess gator finns nästan lika stort utbud som i den äldre staden på andra sidan järnvägen.  Runt i kring stadskvarteren ligger en ring av äldre villakvarter, idag har en del av villorna växlats mot mindre flerfamiljshus, men kvar finns ändå många ståtliga villor, med läget mitt i staden så utgör de bland de dyraste av stadens bostäder. Längs

En transformatorstation

Snygg inklädnad - dum yta... I stadsdelen Kungsängen i Uppsala står den här transformatorstationen. Tycker att den rostiga inklädnaden är förbaskat cool och troligen kommer det att bli ännu coolare när den är helt inklädd av klängväxter. Men varför har de lagt järnvägssten på marken? Den är otymplig och mer än avskräckande att gå på - det är ett underlag som formligen skriker - det är dumt att gå här! - Du ska inte gå här! Det hade ju varit trevligt om människorna i detta område kunde få en till liten parkyta där istället, det skulle de behöva. Jag undrar vad det är som får arkitekter att ta ett sådant beslut under dessa omständigheter. Man förstår ju att  det kan finnas omständigheter då det är motiverat att otillgängligöra värdefull yta genom att strö ut järnvägssten.  Men inte i ett område som behöver fler parker. Kanske gick det till så här när arkitekterna beslutade om järnvägssten: "- Vanligt gräs är ju snyggt men jag har en stor hög med järnvägssten hemma på min to

Enfamiljsområden - en internationell jämförelse

Enfamiljshuset är en grundpelare för stadsbyggande runt om i världen och drömmen om det egna huset med trädgård är stark inom många olika kulturer. Dock kan denna dröm se ut på många olika sätt beroende på var i världen du tittar och som resultat vara olika tillgänglig. I detta inlägg tänker jag ge mig på en internationell jämförelse av våra städers mest glesbebyggda stadstyper - enfamiljshusområdet. Stockholm: I Stockholm utgör villaområden ca 65 % av ytan för stadens bostadsområden, även om villa områdenas andel av stadens bostäder är snarare 15 %. Bostadstätheten i stadens villaområden utgör därmed endast 1/5 del av stadens genomsnittliga bostadstäthet och endast 1/10-del av den genomsnittliga bostadstätheten i stadens övriga stadsdelar. Med denna typ av glesa villamattor blir drömmen om det egna huset en dröm som för de flesta är ouppnåelig och för många av de som når den blir det en källa till hög skuldsättning. I Stockholm är det typiska villaområdet renodlat från