Fortsätt till huvudinnehåll

Framtidens forskningsmiljöer?



Jag har nog cyklat förbi dem otaliga gånger, de enorma universitetsanläggningar som ligger vid Polacksbacken i Uppsala - BMC och Ångströmlaboratoriet som var och en är närmare 100 000 kvm stora. Är det så här en kreativ miljö ska se ut har jag ibland frågat mig, utifrån sett är dessa monster allt annat än attraktiva där de står bland gärden och parkeringsytor.

Men kanske är det ytligt att avfärda dessa efter deras utseende, kanske är insidan mer genomtänkt - de borde ju åtminstone fylla något behov då dessa kolosser fortfarande byggs? BMC började byggas i början av 60-talet och ritades av arkitekten Paul Hedqvist. Ångströmslaboratoriet ritades av Tema arkitekter och är en byggnad som i stort följer samma koncept. Uppsala universitets hemsida beskriver hur Paul Hedqvist med utformningen av BMC stod för ett "pionjärarbete i att skapa byggnader med unika möjligheter till verksamhetsanpassning och fortlöpande ombyggnad av laboratorierna. Hela den ursprungliga byggnaden anpassades för laboratorier utformade av brukarna"

Nya kontrollerade mötesplatser - mer Sodexo?
Det är ett koncept som bygger på laboratorier med få fasta väggar, långa spann, utrymme för ny infrastruktur, samt en flexibel och modulär inredning. En yta som kan anpassas för den infrastruktur som framtidens forskning behöver, men också gör det möjligt för de enskilda forskningsprojekten att växa och breda ut sig efter behov. Själva storleken på komplexen är till för att samla alla under samma tak, att sporra spontana möten över disciplinsgränserna, vilket kanske kan skapa framtida interdisciplinära samarbeten och en expanderad forskning. En inomhusgata binder samman hela komplexet och längs gatan finns caféer, bibliotek, större föreläsningssalar och andra mer publika attraktionspunkter - en inomhus stad i sig med plats för rörelse och möten. Längs denna gata kan sedan nya laboratorier och byggnader byggas i takt med att Universitetet expanderar. 

Kanske är det detta som dessa monsterkomplex är bäst på. Deras placering på gärden långtifrån allt fyller en viktig funktion - här finns ingenting som hindrar deras expansion. Fastighetsplanering är av högsta vikt för ett Universitet, att kunna tillgodose lokalbehovet hos en konstant föränderlig forskning är högsta prioritet. Nya fält öppnar sig snabbt och då måste Universitetet direkt kunna tillgodose både lokaler och infrastruktur som kan stödja denna nya forskning. Om det inte kan göras direkt så förloras momentum i konkurrensen med andra forskningsinstitut och Universitetet har missat ett tillfälle att vara världsledande. 
Tre metoder för bildande av interdisciplinära forskningfält (ruta=disciplin).
1. Modification. 2. Integration 3. Transformation.
Idag pratas det mycket om att utveckla nya interdisciplinära forskningsfält, om hur kunskap från enskilda discipliner kan stärka varandra. Den byggda miljön spelar här en viktig roll då de nya disciplinerna dels har ett behov av att ligga samlade i samma byggnad, men arkitekturens identitetskapande funktion ska inte glömmas. I rapporten "fostering interdisciplinary inquiry" som sammanställts av ett dussintal amerikanska toppuniversitet däribland Duke, Brown och Berkeley, så ges en bild av framtidens universitetsmiljöer. Rapporten betonar, vikten av flexibla byggnader och säkrade expansionsmöjligheter, men den ger också en bild av att framtidens campusområden går ifrån att vara universitetsbaserade zoner till att bli akademiska stadsdelar.

Det enda på universitetsområdet i Umeå som inte är Sodexo. 
Kanske är det här som monster-komplex-typologin kan kritiseras. Byggnaderna fungerar mycket bra i sig själva, men deras extremt introverta fokus missar hur de hänger samman med sin kontext - den enda relationen med utsidan är med parkeringsplatsen och bilen som tar forskarna hem och till jobbet. Det är en 9 till 5 miljö där ingen hänsyn tagits till livet utanför byggnaden. Kanske är detta inåtvända en nackdel för ett vetenskapskluster, antingen är man inne eller så är man ute. Det finns inget mellanting. Idén med ett vetenskapskluster är just att samla alla hjärnor på samma ställe, oavsett om de jobbar för kommersiella företag eller forskar inom universitetet. Nödvändiga kunskaper och nätverk kan då skapas genom spontana kontakter och samarbeten. Men här är alla mötesplatser kontrollerade av universitetet - jag tror att det är en nackdel om det inte ges utrymme för det oväntade.
Wisconsin institute of Discovery, i urban miljö - en lovordad byggnad i rapporten.
Ritad av Ballinger.
Wisconsin institute of discovery i bilden ovan är kanske exempel på motsatsen. Byggnaden ligger i ett kluster av många universitetsanknutna byggnader med korta avstånd. Bottenplanet är utformat som en sorts "town-center", med flera restauranger, ett bageri och ett par butiker - något som attraherar folk från övriga universitetet samt allmänheten, vilket gör det till en mer informell miljö - en paus från jobbet. Byggnaden är här en del av en akademisk stadsdel, med kopplingar till andra byggnader på universitetet, vilket kan kompensera byggnadens lite mindre storlek - de viktiga mötena kan här ske även i mellan byggnaderna(!). Här finns dock begränsade möjligheter till expansion.
Terrance Donelly center, av Behnisch architects
Ett annat intressant exempel är Terrance Donelly center i Toronto ritat av Behnisch Architects - ett laboratorium byggt i en tät och urban miljö. Det intressanta med denna byggnad är hur den är ordnad på höjden, den stora storleken på laboratorierna och hur de informella "paus-trädgårdarna" sammanlänkar flera olika våningar. På transsolars hemsida finns en mycket intressant video om hur byggnaden kom till och fungerar från ett användarperspektiv. En intressant aspekt som kommer fram i videon var att tolv-våningsbyggnaden från början var tänkt som en fem-våningsbyggnad som senare skulle byggas på när det fanns ekonomi för det. Denna byggnad visar på en alternativ expansionsmöjlighet - den som finns uppåt!

Slutsats - Framtidens campus.

Även i framtiden kommer flexibilitet, expansionsmöjligheter och mötesplatser att vara viktiga aspekter i utformningen av campusmiljöer. Ett bra campus kan anpassas efter framtidens behov samtidigt som det binder samman folk med olika idéer, kunskaper och bakgrund att slå sina skallar ihop. Här är en stor del planerat, men det finns också plats för initiativ underifrån. Mötesplatsen är fri för företag, forskare, studenter och allmänhet. Det är en miljö som gått från att vara "9 till 5", till att vara aktiv en större del av dygnet. Ett stort utbud av restauranger, handel och bostäder gör att fler stannar i området efter arbetstid, vilket skapar ett underlag för kvällsaktiviteter som seminarier, öppna föreläsningar och middagar. Detta tillför en ny dimension i kontaktbyggande och vidareutbildning, som ökar vetenskapsklustrets attraktivitet.

De stora universitetskomplexen, som BMC eller Ångströmlaboratoriet, har börjat bli omoderna då de på grund av sin storlek har svårt att passa in i den "akademiska stadsdelen". Ombyggnader görs för att de bättre ska koppla med sin omgivning och nya institutionsbyggnader. Framtidens campusbyggnader vänder sig istället utåt och placeras i stråk genom stadsdelen. Dessa stråk utformas för att vara väderskyddade (arkader, regnskydd, vindskydd) med dragpunkter som bibliotek, restauranger och föreläsningssalar spridda över stråkets längd. Den täta miljön gör att en vertikal expansionsmöjlighet måste säkras.

Mycket av tankarna här hör ihop med mitt förslag till stadsplan för södra Uppsala som kan läsas här.




Kommentarer

  1. Jag har hängt rund i Oxford i lite mer än två månader, de har ett universitet där. Sitter faktiskt i deras bibbla för tillfället (Old Bodleian Library). Det finns la en del negativt att säga om det universitets konservatism men nog är kringmiljön något trevligare. Lokalerna kanske inte är perfekta och moderna men i alla fall jag fördrar möjligheterna med läget framför det, och då är ändå inte Ekonomikum fullt lika hopplöst som BMC och Ångström och alla Colleges har ju inte så stora, öde gräsmattor som de byggnaderna omges av...
    Gick för övrigt vid Umeå U. när Sodexo-likriktningen genomfördes. Finns inte Miramars vagn kvar?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Historiska stadsplaner i Uppsala: en kontra-faktisk historieskrivning

På Uppsala kommuns hemsida finns ett par historiska stadsplaner, vilka ger en spännande bild av hur planeringen kunde ha tagit andra vägar. I detta inlägg söker jag staden som kunde ha blivit.  Först P O Hallmans stadsplan från 1910: Året är 1910, i Hallmans plan för Uppsala är alla gatorna lätt krökta inspirerat av österrikaren Camillo Sittes idéer. Öster om järnvägen är en stor ny stadsdel planerad, kvarter med husen mot gatan och korsningar där gator går i alla möjliga riktningar. Stadsdelen är nästan lika stor som den då existerande staden. Idag, år 2013, är stadsdelen fullt utbyggd sen länge och är en självklar del av stadskärnan. Längs dess gator finns nästan lika stort utbud som i den äldre staden på andra sidan järnvägen.  Runt i kring stadskvarteren ligger en ring av äldre villakvarter, idag har en del av villorna växlats mot mindre flerfamiljshus, men kvar finns ändå många ståtliga villor, med läget mitt i staden så utgör de bland de dyraste av stadens bostäder. Längs

En transformatorstation

Snygg inklädnad - dum yta... I stadsdelen Kungsängen i Uppsala står den här transformatorstationen. Tycker att den rostiga inklädnaden är förbaskat cool och troligen kommer det att bli ännu coolare när den är helt inklädd av klängväxter. Men varför har de lagt järnvägssten på marken? Den är otymplig och mer än avskräckande att gå på - det är ett underlag som formligen skriker - det är dumt att gå här! - Du ska inte gå här! Det hade ju varit trevligt om människorna i detta område kunde få en till liten parkyta där istället, det skulle de behöva. Jag undrar vad det är som får arkitekter att ta ett sådant beslut under dessa omständigheter. Man förstår ju att  det kan finnas omständigheter då det är motiverat att otillgängligöra värdefull yta genom att strö ut järnvägssten.  Men inte i ett område som behöver fler parker. Kanske gick det till så här när arkitekterna beslutade om järnvägssten: "- Vanligt gräs är ju snyggt men jag har en stor hög med järnvägssten hemma på min to

Enfamiljsområden - en internationell jämförelse

Enfamiljshuset är en grundpelare för stadsbyggande runt om i världen och drömmen om det egna huset med trädgård är stark inom många olika kulturer. Dock kan denna dröm se ut på många olika sätt beroende på var i världen du tittar och som resultat vara olika tillgänglig. I detta inlägg tänker jag ge mig på en internationell jämförelse av våra städers mest glesbebyggda stadstyper - enfamiljshusområdet. Stockholm: I Stockholm utgör villaområden ca 65 % av ytan för stadens bostadsområden, även om villa områdenas andel av stadens bostäder är snarare 15 %. Bostadstätheten i stadens villaområden utgör därmed endast 1/5 del av stadens genomsnittliga bostadstäthet och endast 1/10-del av den genomsnittliga bostadstätheten i stadens övriga stadsdelar. Med denna typ av glesa villamattor blir drömmen om det egna huset en dröm som för de flesta är ouppnåelig och för många av de som når den blir det en källa till hög skuldsättning. I Stockholm är det typiska villaområdet renodlat från