Fortsätt till huvudinnehåll

Kort om trafiken i staden

Visionsbild Ultuna med förbifartsled söder om området.
Transporter har genom historien varit den kanske viktigaste faktorn i städernas utveckling. Där städer etablerats kring flodmynningar, naturliga hamnar eller vid vägkorsningar har de gjort det på grund av det strategiska läget för utbyte av varor eller för den delen maktutövning som kommer med att ta kontroll över transportvägarna. Utmärkande exempel är viktiga hamnstäder som Stockholm, Göteborg, New York, Bombay. Men även en stad som Uppsala tycks ha etablerats på grund av transportvägarna. Varför annars flyttades makten från otillgängliga Gamla Uppsala till dagens läge så långt uppströms längs Fyrisån som går att ta sig med båt.

Att trafiken förr stod i centrum har idag bytts ut mot en vilja att skilja på trafik och stadsbebyggelse. De västra delarna av Umeå är kanske ett av de bättre exemplen på detta tankesätt där ett helt nätverk av motorleder går runt och emellan de avskilda stadsdelarna med breda skogsremsor som buffertzoner. Från bilen ser man mycket skog men knappt någon bebyggelse. Samtidigt vill man gärna ha kvar de positiva effekterna som trafiken kan ge i staden. Man vill ha handelscentrum centralt i stadsdelarna, samtidigt som man vill att trafiken ska gå någon annanstans. Att denna logik haltar syns idag i att många stadsdelscentrum för en tynande tillvaro.

I bilden ovan syns en högaktuell vison för Ultuna campus i södra Uppsala. Nederst i bilden syns en föreslagen dragning av ny bro och väg mot stadsdelar på den östra sidan ån. Istället för att låta gatan gå igenom området längs en fantastisk trädallé och förbi platsen där man vill ha handel så är vägen ritad att gå en slingrande sträckning söder om området. En sådan omväg på nära en kilometer med bil från Gottsunda blir inte bara ett slag mot cykeltrafiken och kollektivtrafiken, det ger också en vägsträckning där man kan köra fort utan hinder. Risk för en trafikledskaraktär alltså. 

Alternativet att istället låta trafiken gå i långsammare takt (30 km/h och vissa delar även långsammare) igenom campusområdet längs en gata med pampig trädallé, kantstensparkeringar och handelscentrum skulle ge betydligt bättre möjligheter för verksamheter att etablera sig här och ge liv till campuset. Motargumentet till det förslaget, att området kring brofästet närmast ån bär på mycket historia och är känsligt, fick jag höra av en tjänsteman på stadsbyggnadskontoret för ett antal år sedan. 

Här framträder också skillnaderna i synen på trafik mellan nu och då. Om bron hade byggts innan sextiotalet så hade placeringen med största sannolikhet varit i just denna miljön - när man såg värde i att ha transporterna i centrum. Och kanske är vi på väg tillbaka dit. Säga vad man vill om den tekniska utvecklingen i motorfordonsbranschen, så sker ändå ett uppvaknande i frågan om att minska den lokala påverkan på stadsmiljön, speciellt vad gäller de värsta syndarna - busstrafiken. Dieselbussen vars motor vrålar utanför mitt fönster är snart en passerad relik som vi kommer att se tillbaka undrande på - hur kunde vi acceptera det här?





Till sist vill jag flika in en bild av Björn Sjulgård som gjort en fin planskiss för området på andra sidan ån - med mycket bättre broläge, en logisk förtätning som hänger samman med ett lika logiskt stationsläge. Mycket bättre än i kommunens planer där ett kanske för stort fokus är på länk till E4:an! 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Historiska stadsplaner i Uppsala: en kontra-faktisk historieskrivning

På Uppsala kommuns hemsida finns ett par historiska stadsplaner, vilka ger en spännande bild av hur planeringen kunde ha tagit andra vägar. I detta inlägg söker jag staden som kunde ha blivit.  Först P O Hallmans stadsplan från 1910: Året är 1910, i Hallmans plan för Uppsala är alla gatorna lätt krökta inspirerat av österrikaren Camillo Sittes idéer. Öster om järnvägen är en stor ny stadsdel planerad, kvarter med husen mot gatan och korsningar där gator går i alla möjliga riktningar. Stadsdelen är nästan lika stor som den då existerande staden. Idag, år 2013, är stadsdelen fullt utbyggd sen länge och är en självklar del av stadskärnan. Längs dess gator finns nästan lika stort utbud som i den äldre staden på andra sidan järnvägen.  Runt i kring stadskvarteren ligger en ring av äldre villakvarter, idag har en del av villorna växlats mot mindre flerfamiljshus, men kvar finns ändå många ståtliga villor, med läget mitt i staden så utgör de bland de dyraste av stadens bostäder. Längs

En transformatorstation

Snygg inklädnad - dum yta... I stadsdelen Kungsängen i Uppsala står den här transformatorstationen. Tycker att den rostiga inklädnaden är förbaskat cool och troligen kommer det att bli ännu coolare när den är helt inklädd av klängväxter. Men varför har de lagt järnvägssten på marken? Den är otymplig och mer än avskräckande att gå på - det är ett underlag som formligen skriker - det är dumt att gå här! - Du ska inte gå här! Det hade ju varit trevligt om människorna i detta område kunde få en till liten parkyta där istället, det skulle de behöva. Jag undrar vad det är som får arkitekter att ta ett sådant beslut under dessa omständigheter. Man förstår ju att  det kan finnas omständigheter då det är motiverat att otillgängligöra värdefull yta genom att strö ut järnvägssten.  Men inte i ett område som behöver fler parker. Kanske gick det till så här när arkitekterna beslutade om järnvägssten: "- Vanligt gräs är ju snyggt men jag har en stor hög med järnvägssten hemma på min to

Enfamiljsområden - en internationell jämförelse

Enfamiljshuset är en grundpelare för stadsbyggande runt om i världen och drömmen om det egna huset med trädgård är stark inom många olika kulturer. Dock kan denna dröm se ut på många olika sätt beroende på var i världen du tittar och som resultat vara olika tillgänglig. I detta inlägg tänker jag ge mig på en internationell jämförelse av våra städers mest glesbebyggda stadstyper - enfamiljshusområdet. Stockholm: I Stockholm utgör villaområden ca 65 % av ytan för stadens bostadsområden, även om villa områdenas andel av stadens bostäder är snarare 15 %. Bostadstätheten i stadens villaområden utgör därmed endast 1/5 del av stadens genomsnittliga bostadstäthet och endast 1/10-del av den genomsnittliga bostadstätheten i stadens övriga stadsdelar. Med denna typ av glesa villamattor blir drömmen om det egna huset en dröm som för de flesta är ouppnåelig och för många av de som når den blir det en källa till hög skuldsättning. I Stockholm är det typiska villaområdet renodlat från