Fortsätt till huvudinnehåll

Om debattklimatet - när även seriösa debattörer ställer sig på andra sidan månen

En skadeskjuten debatt...
Jag satt på tåget upp till Umeå nyligen när två herrar bakom mig började att diskutera det amerikanska presidentvalet och framförallt Donald Trump. Meningsskiljaktigheter utbröt, tills Trump-anhängaren dödade diskussionen med orden "du är ju påverkad av svensk media".

En sådan bristande tilltro till traditionell och fri journalistik tycks tyvärr vara tämligen utbredd i inte bara detta land, utan även i stora delar av västvärlden. Istället har nyhetsrapportering hamnat i skottgluggen i en sorts kamp om verklighetsbeskrivningen. Att ta del av media tycks av många ha blivit en uppvisning i konsten att läsa likt hur fan läser bibeln. Tro på det som bekräftar din verklighetsbeskrivning och diskvalificera det som säger emot. 

Med dagens informationsöverflöd är det inte svårt att hitta bekräftelse för vilken världsbild som helst. Ett faktum som både förklarar Ryska ansträngningar att etablera egna mediekanaler i andra länder med tillhörande nättroll, eller för den delen framgångarna för Donald Trump. Men tyvärr blir detta faktum alltför frestande för många opinionsbildare, (även mig själv ibland) när vi driver våra teser. Vinklade analyser av det till synes objektiva finns idag överallt, även i journalistiken och gränsen mellan vad som är traditionell journalistik och vad som är kröniketexter synes minst sagt suddig i många mediekanaler.

På sätt och vis liknar beteendet hos många av dagens tyckare hur den före detta justitiekanslern Göran Lambertz envist och ihärdigt krampade fast sig i sin egna version av Thomas Quick, trots en lamslående kritik mot hans agerande och argumenterande.

Här nedan tänker jag ta upp högaktuella exempel som visar hur kampen om världsbilden kan se ut:

Svartmålande av meningsmotståndare

NATO-debattören och tidigare politiske chefredaktören för svenska dagbladet Mats Johansson vidareförmedlar på sin blogg en sanning om alla NATO-motståndare. Jag finner detta lite väl hårddraget och förenklat. Givetvis finns det gott om de som medvetet vilseleder i denna debatt, men det nyttjas av debattören för att försöka bunta ihop och diskvalificera, likt hur min medresenär diskvalificerade alla som följt svensk media:
"Problemet är att det mest högljudda Natomotståndet – som inte bara riktar sig mot ett framtida medlemskap, utan också mot det nuvarande samarbetet – drivs av personer med inlärda böjelser för rysk propaganda. Här dväljs figurer som den tidigare Moskvaambassadören Sven Hirdman, den nyttigaste av Rysslands nyttiga idioter, diverse skönandar utan en susning, halvreformerade kommunister från Vänsterpartiet, bukettviftande dagdrömmare från Miljöpartiet, ultranationalister från Sverigedemokraterna samt en och annan revolutionsromantisk socialdemokrat som vägrar lossa på pionjärhalsduken från ungdomsårens pilgrimsresor till olika arbetarparadis."
Jag ska väl säga att jag har en förkärlek till Svenska Dagbladets ledarskribenter. En gång när jag gick i gymnasiet hade jag en mailkonversation med Per Gudmundsson om Kuba, eller snarare hans enligt mig lite haltande analys av det ekonomiska systemet. Självklart blev jag kallad kommunist och ja, jag var väl lite influerad av Noam Chomsky. Även om jag själv stödjer det nya NATO avtalet, ser jag att detta sätt att diskvalificera kritiken mot detsamma är lite väl långtdragen. Det finns enligt mig goda argument även för den saken:

Ett sådant vore tillexempel önskan om att graden av samarbete/ingående med NATO bör beslutas i folkomröstning istället för att drivas igenom steg för steg av politiker.

En egentligen oPolariserad biblioteksdebatt

Den högaktuella biblioteksdebatten mellan Paulina Neuding och Sandra Lund är ett annat exempel. Utifrån min synvinkel bidrar Sandra Lund med en högst rimlig journalistik som nyanserar en debatt som format åtminstone min bild av läget ute bland de svenska biblioteken. Facktidningen arbetet och journalisten Sandra Lund bemöter en bild av att våld och stök på biblioteken har ökat, med att på ett genomgripande sätt fråga biblioteksanställda som får tillfälle att göra sig själva hörda. Men så klart kan inte en sådan nyansering alltid hanteras på ett sansat sätt av sidornas debattörer.



Att Ivar Arpi tycks åberopa sin populistiska "åsiktskorridor" över en sådan journalistik är för mig som att ställa sig på baksidan av månen så fort världsbilden utmanas. Och den utmanas ju inte så mycket heller, den Sandra Lund och arbetet ifrågasätter på inga sätt att det förekommer stök, däremot ifrågasätts bilden av att stöket har ökat. Sandra Lund bygger sin artikel på statistiska undersökningar vända till bibliotekarier, medan Paulina Neuding stödjer sig på mer kvalitativa rapporteringar om stök på bibliotek. Båda bilderna behövs - kvalitativa rapporteringar målar upp situationen - kvantitativa undersökningar kan sedan sätta dessa i ett sammanhang.

Men här kan man också rikta en hel del plattformskritik mot de traditionella medierna. Det dåliga debattklimatet kan åtminstone anas bero på den fragmenterade informationstillgången. När argumentationen förs bakom betalväggar och den syrligaste kritiken framförs i oöverblickbara twitterkonversationer, hur ska en sådan debatt någonsin kunna bli sansad och någorlunda fri från lösryckta citat och ryktesspridning? Även om jag har och betalar för SvD-appen är det ett snårigt uppdrag att gå tillbaka och analysera hur denna biblioteksdebatt har utvecklats.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Historiska stadsplaner i Uppsala: en kontra-faktisk historieskrivning

På Uppsala kommuns hemsida finns ett par historiska stadsplaner, vilka ger en spännande bild av hur planeringen kunde ha tagit andra vägar. I detta inlägg söker jag staden som kunde ha blivit.  Först P O Hallmans stadsplan från 1910: Året är 1910, i Hallmans plan för Uppsala är alla gatorna lätt krökta inspirerat av österrikaren Camillo Sittes idéer. Öster om järnvägen är en stor ny stadsdel planerad, kvarter med husen mot gatan och korsningar där gator går i alla möjliga riktningar. Stadsdelen är nästan lika stor som den då existerande staden. Idag, år 2013, är stadsdelen fullt utbyggd sen länge och är en självklar del av stadskärnan. Längs dess gator finns nästan lika stort utbud som i den äldre staden på andra sidan järnvägen.  Runt i kring stadskvarteren ligger en ring av äldre villakvarter, idag har en del av villorna växlats mot mindre flerfamiljshus, men kvar finns ändå många ståtliga villor, med läget mitt i staden så utgör de bland de dyraste av stadens bostäder. Längs

En transformatorstation

Snygg inklädnad - dum yta... I stadsdelen Kungsängen i Uppsala står den här transformatorstationen. Tycker att den rostiga inklädnaden är förbaskat cool och troligen kommer det att bli ännu coolare när den är helt inklädd av klängväxter. Men varför har de lagt järnvägssten på marken? Den är otymplig och mer än avskräckande att gå på - det är ett underlag som formligen skriker - det är dumt att gå här! - Du ska inte gå här! Det hade ju varit trevligt om människorna i detta område kunde få en till liten parkyta där istället, det skulle de behöva. Jag undrar vad det är som får arkitekter att ta ett sådant beslut under dessa omständigheter. Man förstår ju att  det kan finnas omständigheter då det är motiverat att otillgängligöra värdefull yta genom att strö ut järnvägssten.  Men inte i ett område som behöver fler parker. Kanske gick det till så här när arkitekterna beslutade om järnvägssten: "- Vanligt gräs är ju snyggt men jag har en stor hög med järnvägssten hemma på min to

Enfamiljsområden - en internationell jämförelse

Enfamiljshuset är en grundpelare för stadsbyggande runt om i världen och drömmen om det egna huset med trädgård är stark inom många olika kulturer. Dock kan denna dröm se ut på många olika sätt beroende på var i världen du tittar och som resultat vara olika tillgänglig. I detta inlägg tänker jag ge mig på en internationell jämförelse av våra städers mest glesbebyggda stadstyper - enfamiljshusområdet. Stockholm: I Stockholm utgör villaområden ca 65 % av ytan för stadens bostadsområden, även om villa områdenas andel av stadens bostäder är snarare 15 %. Bostadstätheten i stadens villaområden utgör därmed endast 1/5 del av stadens genomsnittliga bostadstäthet och endast 1/10-del av den genomsnittliga bostadstätheten i stadens övriga stadsdelar. Med denna typ av glesa villamattor blir drömmen om det egna huset en dröm som för de flesta är ouppnåelig och för många av de som når den blir det en källa till hög skuldsättning. I Stockholm är det typiska villaområdet renodlat från