Sex smala småhus
I detta inlägg vill jag presentera hur smala radhus kan se ut i praktiken med ritningar på flera varianter och mina tankar bakom dessa.
Jag har ofta lyft fram smala radhus som en byggnadstypologi med storpotential att förtäta befintliga stadsmiljöer med. Inte minst på befintliga villatomter där den smala formen passar in i det mellanrum som ofta föreskrivs mellan huvudbyggnad och tomtgräns. Där har jag gjort en konservativ bedömning att man kan få in cirka 200 000 sådana radhus på befintliga villatomter i Stockholms tätort. Jag har också gjort illustrationer för hur detta kan se ut i stadsmiljön, men jag har hittills inte presenterat något mer detaljerat om hur utformningen av själva husen kan se ut. Trots många försök har jag aldrig kommit till skott att presentera skisser och ritningar för detta.
Tidigare skiss för hur ett generiskt villaområde kan förtätas, bland annat med hjälp av smala hus. |
Men i senaste numret av tidskriften arkitektur (nr 6 2024) presenterades ett jättefint radhusprojekt om 12 radhus ritat av Belleville arkitekter, ett litet malmöbaserat arkitektkontor startat av arkitekterna Anna Englöv och Jeanette Lundberg. Arkitektkontoret står också som byggherre för projektet. Husen motsvarar på många sätt de smala husen jag fantiserar om. De är invändigt endast 3,8 m breda och byggda som modulelement i fabrik, de har trästomme och står på en betongfri husgrund. De är dessutom mycket fina och erbjuder rumsliga kvaliteter långt utöver den alldagliga radhusarkitekturen trots deras begränsade mått. Husen är verkligen goda prototyper för hur en stor del av byggandet i våra större städer skulle kunna se ut i nära framtid. Samtidigt skiljer husen sig på en del punkter från de skisser jag gjort och kanske är det därför jag nu åter gör en push att försöka presentera mina tankar kring smala radhus.
Illustration hur ett relativt tättbebyggt småhusområde kan förtätas med smala småhus |
Mina tankar om smala radhus
Hur husen kan passa in i en befintlig villamiljö är en baktanke jag haft i huvudet när jag ritat dessa smala radhus. Hur kan volymen hanteras för att inte vara så påträngande? Hur kan insyn till och från de nya husen hanteras så att man behåller en privat miljö åt både huset och dess grannar? Ambitionen har varit att hitta en form som tillåter en fullgod bostad till en större barnfamilj samtidigt som inverkan på grannskapet minimeras och sedan forma nya byggrättsregler efter detta.
Erfarenheterna från mindre lyckade byggrättsreformer i Nordamerika är att detaljutformningen av byggrätten är av stor betydelse där för snäva regler kan kväva alla ambitioner till det ökade byggande som reformen trots allt syftade till. Här i Sverige kan man nämna Attefallsstugorna som byggts ganska sparsamt trots att de tillåtits byggas på alla villatomter i hela landet. Där har den låga efterfrågan på bostäder om 30 kvm i villaområden sannolikt varit en begränsande faktor. I dessa lägen består efterfrågan till stor del av större bostäder och det kan göra stor skillnad på hur mycket som byggs ifall de ökade byggrätterna medger bostäder på 80 kvm eller 130 kvm. Det spelar sannolikt stor roll om bostäderna passar en tre eller fyrabarnsfamilj eller om utrymmet endast medger egna sovrum till en familj med färre barn.
Farhågan är förstås att en byggrättsreform kommer att urvattnas vid framtagande på grund av protester. Där behöver den politiska processen stå fast vid att byggrätterna i de flesta fall ska medge bostäder anpassade till större barnfamiljer. För att säkra detta krävs att dessa smala hus tillåts byggas i minst 2,5 plan och att man tillåter en ganska hög andel bebyggd mark på mindre tomter, kanske bortåt 60 % bebyggd yta, där man såklart måste säkra tillräcklig genomsläpplighet för dagvatten på den obebyggda delen av ytan. Hursom är frågan om byggrätternas utformning något jag har kvar att avhandla men det är en viktig baktanke jag haft vid ritande av dessa hus. Nu till själva skisserna som antagligen kommer att beskrivas även i separata blogginlägg.
Smalt hus no. 1
Yta: 111 kvm
I detta hus om 111 kvm har vikt lagts vid att hitta en kompakt volym för de övre våningarna som inte känns för främmande i en villaområdesmiljö och som såklart begränsar skuggverkan mot grannar som sannolikt har sin tomtgräns tätt intill. Istället har bottenplanet tillåtits ta upp större yta med ett vardagsrum som delvis sticker ut ur huvudvolymen, vilket är en typ av utbyggnad som är vanligt förekommande hos brittiska radhus.
Entrén direkt in i köket är mindre traditionell. Hallen är snarast en zon cirka 1,5 meter djup närmast fasaden medan köket med matplats ligger innanför den zonen. Här finns både för och nackdelar med denna utformning. Ett draperi skulle potentiellt kunna dela upp zonerna på ett sätt som möjliggör att man döljer en del stök i hallen, såsom en barnvagn, väskor mm. Men överlag krävs en disciplin med ordning på skor och ytterkläder om en sån här lösning ska vara estetiskt snygg. Här krävs kanske också någon form av fälla för förhindra grus från hallen att vandra in i köket. Liknande lösningar med hallen rakt i köket är inte ovanlig på amerikanska hus och den har kvaliteter såsom ett nära samband mellan köket entréträdgården till huset. I ett så här smalt hus är det kanske också en förutsättning om man vill separera kök och matplats från vardagsrummet.
Smalt hus no. 2
Yta: 130 kvm
Kommentarer
Skicka en kommentar