Igår så var jag på ett mycket lyckat besök i Stockholm. Förutom att stöta på flera människor som jag inte sett på länge, möta upp klasskamrater jag har sett väldigt mycket av den senaste tiden, upptäcka nya sidor hos Stockholm och ha ett trevligt snack med min framtida USA reskamrat - så var jag också på en för mig mycket givande konferens.
Temat för konferensen var "Hållbar stadsutveckling - den sociala dimensionen". På konferensen bjöds det på två föreläsningar. Den första handlade om boverkets syn i frågan och kändes väldigt övergripande och okontroversiell. Kanske är det nackdelen med ett statligt bolag - att det inte finns utrymme för att vara kontroversiell. Den andra föreläsningen stod Susan Fainstein, professor på Harvard för och var betydligt mer givande och tankeväckande. Temat var "Wat makes a just city?". Bland mycket annat så kritiserade hon hur stadsplanering går till idag och efterlyste ett nytt synsätt på staden, där rättvisa ska vara det ledande idealet. Att fråga sig om det man gör är rättvist och om de människors villkor som planerare påverkar är schyssta.
För mig känns detta som ett mycket sympatiskt synsätt. Fainstein pläderade också för låga avgifter i kollektivtrafiken inom staden för att på så sätt möjliggöra för människor med knapert ställt ute i förorten att ta sig in till jobben i stan och därmed skapa en stad med schyssta förutsättningar för alla.
Kanske återkommer jag till andra tankar som föreläsningen väckte i ett annat inlägg.
Kommentarer
Skicka en kommentar