Mitt hus. Karaktärsförödande och följaktligen ett idag förbjudet hus. |
- På kvartersmark får bostadsbebyggelse i ett eller två plan uppföras. Samt att enstaka rum får användas till kontor eller annan ickestörande verksamhet.
- Bostadsbebyggelsen får uppföras fristående och får inte vara sammanbyggda i tomtgräns.
- Högst en fjärdedel av tomtytan får bebyggas.
- Minsta tillåtna tomtstorlek är 700 kvadratmeter
- Högsta tillåtna byggnadshöjd (takfot) är 7,2 meter och högsta tillåtna totalhöjd (till nock) 9 meter
- Bostadshusen får inte inrymma mer än en lägenhet, dock kan en mindre del av bostaden avskiljas för generationsboende eller studentrum.
Dessa regler motiveras med att de bevarar villakaraktären i området. Men frågan är om inte reglerna är till för att stänga ute låginkomstagare. För dessa regler gör det omöjligt att skapa boende för annat än höginkomsttagare i Norby. Att bygga lägenheter förbjuds totalt oavsett om de har "villakaraktär" eller inte. Idealet för dessa regler tycks vara en 200-kvadratsvilla med stor lummig tomt. Problemet är bara att en sådan idag går av för 5 miljoner om inte mer. Vad är det för samhälle som bestämmer att människor som inte har råd med 4 till 5 miljoner inte får leva här? I takt med att Uppsala växer och blir alltmer attraktivt innebär det att inte ens den relativt rika medelklassen som idag karaktäriserar Norby kommer att ha råd att köpa bostad här. Man kan fråga sig vilka effekter det får på områdets karaktär.
Min trädgård. På tok för liten och därför förbjuden. |
Dagens bevarandesyn tycks vara endimensionellt formalistisk och skulle behöva öppnas för bredare perspektiv. Norbys lummiga karaktär skulle inte nödvändigtvis behöva skadas av att man utöver idealvillor tillåter, townhouses, mindre villor och mindre flerfamiljshus. Men däremot skulle ett breddat bostadsutbud göra Norby tillgängligt för fler än de i den öfre medelklassen. Det är dags för att bredda perspektiven i stadsbyggandet.
Kommentarer
Skicka en kommentar