3 förtätade villaområden
Hur skulle en förtätning av olika typer av villaområden kunna se ut? I detta inlägg visar jag förtätningspotentialen i tre olika villaområden.
I mitt tidigare inlägg visade jag skisser för 6 smala småhus som passar för förtätning på befintliga villatomter. I detta inlägg visar jag hur dessa hustyper kan användas för att förtäta i olika typer av villaområden. Exemplen nedn visar en typ av maxscenarion givet att befintliga bostadshus bevaras. I verkligheten kan det ta lång tid för dessa maxscenarion att realiseras och i de flesta fall kanske de aldrig gör det, beroende på hur förtätningstrycket utvecklas i framtiden.
Man kan också tänka sig en ännu högre exploatering ifall man tillåter att befintliga villor ersätts med mer kompakt bebyggelse. Men en sådan förtätning är mer kapitalintensiv än den där nya bostäder endast byggs på mark som antingen är obebyggd eller omfattar enklare komplementbebyggelse såsom garage och förrådshus.
1. Kompakt småhusområde i Kungsgärdet Uppsala.
Här är avståndet mellan byggnad och tomtgräns lägre än normalt för Svenska villaområden. Som synes går det att finna tillräcklig plats ändå för smala småhus så att antalet bostäder åtminstone dubbleras. Här vore det också intressant om man tillät lite högre flerbostadshus i IV-V våningar på hörntomterna. Det skulle ge många fler bostäder i detta attraktiva läge, men skulle också kräva rivning av befintliga hus på dessa tomter.
2. Glest villaområde i Djursholm.
Djursholm är en extrem. Få städer har så här pass glesa renodlade villaområden som också är så här pass omfattande i yta. Minsta tomtstorlek var från början 2000 kvm, vilket senare justerats ner till 1600 kvm. På tomter större än 3200 kvm får dock fler än en lägenhet inredas (två stycken). Dessa stora tomter rymmer dock en hel del förtätningspotential. Illustrerat är en förtätning om ca 5-6 parhus per tomt, vilket är en hyfsad förtätning och fler småhus går att få in om man bygger smalare hus.
I Danderyd kommun finns 6800 hushåll i småhus. Om man i snitt adderar 5 bostäder per småhus får man bara i detta villaområde in 34 000 nya småhus, med drygt 100 000 nya invånare rakt in i Sveriges mest attraktiva villaområde. Lägg därtill de goda möjligheterna att få plats med flerbostadshus i vissa lägen så kan man tänka sig en rejäl potential för nya och mycket attraktiva bostäder i kommunen.
3. Blandat villaområde Norby, Uppsala.
Här finns en blandning av tomtstorlekar, där äldre större tomter med fritidshusbebyggelse successivt styckats av till mindre. Likt många svenska villaområden har detta utformats efter krav om att lämna 4.5 meter fritt mellan huvudbyggnad och tomtgräns. En bra plats för förtätning med smala småhus. Illustrationen visar en förtätning om cirka två tillkommande bostäder per tomt och då finns det fortfarande lite plats kvar. Också i detta exempel skulle flerbostadshus i vissa lägen, såsom på hörntomter kunna vara en bra idé.
Kommentarer
Skicka en kommentar