Tänk om det inte är byggjättarnas fel...

Vill alla bo så här?

Om man är liten är det väldigt lätt att skylla ifrån sig och gärna på någon större och farligare. Jag läste denna artikel i Upsala Nya Tidning för en tid sedan om att det byggs för lite. Artikeln inleds med "Trots att det finns över 3000 outnyttjade byggrätter i Uppsala så ser kommunen ändå ut att missa byggmålen". Artikeln beskriver situationen som om byggbolagen är boven och kommunen det oskyldiga offret.

Sedan ljuger artikeln lite. Det finns inte 3000 outnyttjade byggrätter i Uppsala - Tyvärr. Det som istället finns är byggrätter för 3000 bostäder, vilket är en gigantisk skillnad. Målen för bostadsbyggandet i Uppsala är att bygga 1500 - 2000 bostäder per år, vilket kan jämföras med befolkningsökningen som ligger runt 3 - 4 tusen per år.

För mig är det orimligt hur kommunen kan tro att deras byggmål ska kunna uppnås med tanke på det låga antalet byggrätter. Det finns tillexempel bara 1500 "byggrätter" i attraktiva lägen inom staden. Dessa är i stort sett fördelade på två olika stadsdelar och är dessutom i karaktären väldigt liknande varandra. Tänk om Uppsalas lilla bostadsmarknad inte kan svälja 500 dyra lägenheter per år inom samma stadsdel?

Variationen bland byggrätterna är i princip noll. Alla med tjock plånbok vill inte bo i industristaden eller i Luthagens yttersta delar. Inte heller vill alla bo i stora sjuvåningskvarter. Byggjättarna vet om detta, det är därför de inte bygger hundratalslägenheter på samma gång i samma område - då skulle ju priserna falla i det området. Kommunen däremot verkar inte förstå detta faktum och lever i en naiv tro att bostadsförsörjningen i Uppsala kan hänvisas till i princip endast 2 stadsdelar.

Det behövs fler attraktiva utbyggnadsområden med varierande kvalitéer - Östra Sala Backe är ett utmärkt tillskott, men mer måste till. Det behövs också mer variation i det som byggs - det finns faktiskt fler sätt att bygga tätt och attraktivt än så som görs i industristaden - exempel, exempel. Inte heller utnyttjas potentialen för att kompletteringsbebygga i existerande stadsdelar, vilket skulle skapa möjligheter för mindre aktörer på bostadsmarknaden. Här är ett utmärkt exempel som visar hur en plan för kompletteringsbebyggelse kan se ut.

Till sist vill jag berömma kommunen för att det kommunala bostadsbolaget bygger så många hyresrätter, även om de är dyra.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Historiska stadsplaner i Uppsala: en kontra-faktisk historieskrivning

Allmänhet och kommunfullmäktige gravt vilselett om tätheten för 33 000 nya bostäder i södra Uppsala

En transformatorstation