Uppsalas nya bussringlinje |
Förra söndagen åkte jag Uppsalas nya ringlinje. En buss som åker ett varv runt stadens centrala delar. Ett varv tar en timme. Förutom att busslinjen spenderade ca 20 minuter i industriområden och längs trafikleder där det saknas vettiga hållplatslägen så kan det kanske fungera. Hursomhelst gav turen ett smakprov av vad som väntar det framtida Uppsala i stadsbyggnadssammanhang. Linjen går längs flera av stadens pågående utbyggnadsområden - Östra Salabacke, Ulleråker, Rosendal, Börjetull, Librobäck, Kapellgärdet, Råbyvägen och till slut längs det stora område som lär byggas runt Gränby centrum.
Ringlinjen markerad i Orange färg. |
Med dagens byggtakt är risken stor att efterfrågan mättas på att bo i höghus längs bildominerad trafikled. Det är troligen inte den mest attraktiva boendeformen. När miljonprogrammet slog i taket i början av 70-talet och de första lägenheterna förblev outhyrda, så var det i allmänhet lägenheter i höghusområden som stod tomma. Då var det de mest tätbebyggda miljöerna längst från centrum som ratades först. Dessa tätbebyggda höghusmiljöer var i allmänhet planerade för den mindre betalningsstarka arbetarklassen, till skillnad från de många småhusområden som samtidigt byggdes för medelklassen. Det som skiljer miljonprogrammet från dagens situation är att vi idag enbart bygger nytt för de som har det gott ställt ekonomiskt med möjlighet att ta stora lån. Och för dessa byggs det enbart höghusområden inom staden.
Det går förstås att hävda skillnader mellan de höga och täta stadsmiljöer som byggs nu och de som byggdes under miljonprogrammet. Idag byggs det oftast i form av kringbyggda kvarter, de flesta lägenheter har genomgående trägolv, kakel i badrum och stora balkonger. Miljonprogrammets höghusområden i parklandskap har monoton arkitektur och en hel del problem med att miljöer mellan husen är otrygga om kvällen. En annan skillnad är att dagens tätbebyggda miljöer säljs och köps med löften om attraktivt stadsliv runt knuten. Till viss del har man lyckats skapa denna typ av levande stadsmiljöer i nya stadsdelar som Hammarby Sjöstad, Årstadal och Hornsberg, men som arkitekten Tomas Lewan skriver i senaste numret av tidskriften arkitektur så har Uppsala kvar att påvisa sambandet mellan täthet och stadsliv:
"Uppsala mer än många städer behöver visa att man kan nyetablera levande stadsgator vilket ännu bara några få exempel finns på i landet, såsom Hammarby Allé."
Visionsbilder av det framtida Uppsala - Täta stadsmiljöer med stadsliv längs gatorna. |
Tätheten som funktion av politik
Lägg märke till ordet politiskt tillgänglig mark. Mark finns och blir över till att också bygga i en lägre - trädgårdsnära skala om man från politisk sida skulle kunna vända potentiella NIMBY-opinioner mot att tillåta måttfull förtätning av villaområden, effektivisera ytanvändning för externhandel och förhandla om markbyten och byggrättsbyten med stora statligt ägda markägare som Akademiska Hus, SLU och Vasakronan.
Bild av hur slösaktigt markutnyttjande på senare år har tillåtits för bla bilhandel i Fyrislund. Centrala Uppsala i samma skala som referens. Gäller Uppsala kommuns förtätningsstrategi inte alla? |
Med undantag för ren logistikverksamhet är det inte otroligt att tänka sig att affärsrörelser som bilhandel, lekland och mataffärer lika bra skulle kunna inhysas i en miljö mer kompakt lik Uppsalas stadskärna. Att detta inte görs är en politisk fråga - hittills har det saknats en politik som främjar markhushållning i "industrimiljöer".
Jämförelsen ovan visar, i samma skala, 2 olika bostadsutvecklingsområden inom Uppsala kommun. I Ulleråker, vänstra bilden, planeras det högexploaterat med 7000 nya bostäder. I Lindbacken, mellersta bilden, planeras som jämförelse endast en tiondel så många bostäder på en yta som dessutom är större - då den planerade bebyggelsen i Ulleråker är koncentrerad till en mindre del av området. Centrala Uppsala i samma skala - högra bilden.
Delvis är detta en omedveten utveckling. Externhandelsområdet byggs idag på samma sätt som externhandel har byggts sedan 70-talet. Småhusområdet byggs i sin tur på samma sätt som vi byggt småhusområden sedan 60-talet. Långsamma planprocesser, stadsbyggnadskultur och gamla hjulspår bidrar till att dessa delar av staden inte påverkats av förtätningspolitiken och den stora vurmen för markhushållning som idag råder. Kanske beror det på en brist på fantasi. Eftersom vi aldrig byggt kompakta industriområden, yteffektiva småhusområden eller tillåtit förtätning i befintliga villaområden är det antagligen svårt för många att föreställa sig hur en sådan utveckling skulle se ut.
Jag tror att stadsbyggnadspolitikerna behöver ta sig an den ytterst skeva ytfördelningen i stadens utveckling. Det är dels en rättvisefråga där de som tillåts att ta plats och slösa med markytan, gör det på andras bekostnad. Men det är också en fråga tätt länkad till en hållbar bostadsförsörjning. För det måste trots allt förknippas med stora risker att bygga så pass enahanda där den övervägande majoriteten bostäder byggs som tätexploaterade höghus intill bullriga trafikleder och med trånga skuggiga gårdar. Ifall denna typ av bebyggelse slutar att locka fram nya bostadsspekulanter så riskerar det att minska byggtakten rejält eftersom det i planeringen saknas alternativa former av bostadsmiljöer som kan ta vid.
Att en sådan stadsbyggnadspolitik med målsättningen att uppnå en något mer rättvis ytfördelning i staden också skulle ge utrymme för att hålla en mer måttlig exploatering som undviker att bygga de mest skuggiga gårdarna - det blir nog ingen ledsen av. Lite mer plats till skolor, service och offentliga rum vore inte fel det heller.
Kommentarer
Skicka en kommentar