När staden idag utvecklas så sker det oftast genom ny bebyggelse på ny mark eller genom att existerande hyresfastigheter utvecklas. Bostadsrättsföreningar är dock konservativa när det kommer till fastighetsutveckling, men behöver de vara det?
Ett exempel på stadsdelar där markvärdet är tillräckligt hög för att få bostadsrättsföreningar att vidareutveckla sina fastigheter är Fålhagen i Uppsala. Beläget alldeles intill resecentrum och ytterligare ett stenkast ifrån city så är detta område super attraktivt. I kvarteren finns dessutom gott om mark som kan bebyggas med nya hus. Att få till ett sådant bygge kräver en hel del energi från en bostadsrättsförening och förmodligen står starka åsikter i konflikt med varandra. Å andra sidan finns det i detta fall mycket pengar att tjäna på att utveckla fastigheten. Om tillåtelse gavs att bygga en huskropp i fem våningar längs med gatan i kvarteret i bilden ovan, skulle denna trettiometersremsa mark troligtvis vara värd cirka 8 miljoner. Fördelat på de uppskattningsvis trettio lägenheterna (troligen färre) så får varje lägenhetsinnehavare 250 000 kr (troligen mer).
I ett annat lite större kvarter i Fålhagen är möjligheterna att bygga nya hus ännu större. Här finns potential att dubblera antalet lägenheter i kvarteret. Detta skulle kunna innebära att de nuvarande boende kan tjäna uppemot en halvmiljon på att låta kvarteret utvecklas med ny bebyggelse. Värdet på de befintliga lägenheterna skulle antagligen inte minska av en sådan åtgärd, tvärtom skulle stadsdelens attraktivitet antagligen öka om det blev mer plats för butiker, restauranger och caféer.
Pengar, pengar.
En halv miljon är mycket pengar och samtidigt lite, 250 000 är ännu mindre. Bara osäkerheten om att dessa nya byggnader skulle kunna påverka värdet på ens lägenhet skulle nog få många att tveka inför ett sådant beslut och mycket handlar säkert också om utformningen på bebyggelsen, hur ser det ut? Vad händer med parkeringarna, med trädgården, solljus o.s.v? Jag tror inte att någon förening kommer att börja bygga nya hus på sina fastigheter bara för att de vet att de kan tjäna snabba pengar. Tvärt om tror jag att vetskapen om detta inte skulle ändra särskilt mycket på några år framåt. Men efter ett tag när frågan mognat, boendesammansättningen förändrats och markpriserna ökat kan det börja ploppa upp ny bebyggelse i kvarteren och om en börjar följer antagligen fler föreningar efter.
Visioner, visioner.
Men för att föreningar ska börja behandla frågan så måste de antagligen få idén. Här kan stadsbyggnadskontoret göra många saker, både visionärt om hur stadsdelen kan förändras och att underlätta planfrågor. Tillexempel bör de vara extremt tydliga med att kvarteren får bebyggas om en sådan utveckling ses som önskvärd.
Kommentarer
Skicka en kommentar